IPPNW EUROPEAN STUDENTS’ CONFERENCE 2013

Срђан Маринковић је као IPPNW Сербиан Натионал Студент Репресентативе на европској конференцији одржаној у Берлину, у мају 2012. године прихватио предлог немачке студентске IPPNW групе да СУМЦ буде организатор 23. Европске студентске конференције. Са организовањем ове, за СУМЦ врло значајне, манифестације се почело у децембру 2012. Сачињен је организациони одбор који су чинили: Драган Вељковић (ULLA – IPPNW filijala za Srbiju), Јасминка Аџић, Вања Вукша, Антоније Величковић и Срђан Маринковић. На првом састанку је постигнут договор у вези главне теме конференције (Медији у служби активизма) и подела организационих улога.

У јануару 2013. године је направљена прелиминарна агенда конференције и приступило се контактирању предавача.

У фебруару 2013. године су додате нове теме за конференцију и контактирана је већина предавача. Приступило се тражењу хотела/хостела који би испунио све потребне захтеве за предстојећу конференцију у смислу смештаја и исхране учесника, простора за предавања, радионице и неформално дружење. Узет је у обзир врло ограничен буџет. Донета је одлука да се конференција одржи у хотелу „Бристол“. Направљена Фацебоок страна конференције, као и званични сајт конференције. Донета одлука да котизација за учеснике из иностранства буде у износу од 100 евра, за домаће учеснике у износу од 1800 динара, као по једно бесплатно учешће студената медицине из Ниша, Крагујевца, Новог сада, ВМА и Косовске Митровице, са циљем ширења мреже и идеје IPPNW-а међу студентима у Србији. Почела пријава учесника.

У марту 2013. године је договорен термин радионице/предавања са свим предавачима и потписан уговор са Министарством одбране, под чијом је управом хотел „Бристол“. Од немачке и шведске IPPNW филијале обезбеђена финансијска средства у вредности од 2000 евра. Обезбеђено спонзорство компаније „КМН“ у виду кетеринга за национално вече у оквиру конференције. Обезбеђено спонзорство Туристичке организације Србије и компаније „Хемофарм“ у виду поклон пакета за учеснике конференције. Свим учесницим је обезбеђен смештај у хотелу „Бристол“, као и три оброка у хотелском ресторану.

4. априла је почела регистрација учесника у пре подневним сатима. Увече је одржана пројекција докумнтарног филма Бориса Малагурског „Тежина ланаца“. Након тога се дискутовало о филму и виђењу улоге медија у грађанском рату на подручју бивше Југославије.

5. априла је званично отворена конференција и почео је програм конференције. Прво су представљени пројекти српске, немачке и шведске студентске мреже. Одржана су предавања „Јавност и медији“ (Сунчица Митић) и „Хуманитарна улога медија“ (Веран Матић). Одржане су радионице „Пропагирање и лобирање“ (Сунчица Митић) и „Активизам путем социјалних мрежа“ (Милош Ђајић). У вечерњим сатима је за учеснике организована тура за упознавање Београда, трамвајска тура кроз Београд (сат времена вожење кроз шири центар града у закупљеном трамвају) и излазак у ноћни провод.

6. априла су одржана предавања „Добитни услови дебате: како комуникационе технике могу да се користе за промену дискурса“ (Данијела Варано – ICAN campaign), “Употреба осиромашеног уранијума у бомбардовању Југославије 1999.“ (Снежана Павловић) и „Трговина људима (Јелена Анђелић, Снежана Елез, Марта Ашанин, Сава Веселиновић). Након тога су одржане радионице „Трговина људима – препознавање ризика“ (Снежана Елез, Марта Ашанин, Сава Веселиновић), „Здравствени ефекти осиромашеног уранијума“ (др Бранка Ђуровић) и „Употреба осиромашеног уранијума у војне сврхе“ (др Милан Орлић). На крају је одржано предавање проф. др Слободана Савића „Одговорност лекара између социјалне критике, професионализма и етике“. У вечерњим сатима је организовано „Национално вече“ са богатим програмом и дружењем међу учесницима.

7. априла је одржана Пленарна сесија и одјава учесника.

Ово је био врло успешан пројекат СУМЦ-а, који је отворио многе могућности члановима организације који желе у будућности да се ангажују у раду на програму IPNNW.