1. децембар - Светски дан борбе против сиде

Светски дан борбе против сиде обележава се првог децембра сваке године и представља пролонгирани, двадесетчетворочасовни тренутак, када се и формално упери светло на уједињење целог света против ове опаке болести. То је дан посвећен низу активности које су усмерене информисању људи о начину преношења ХИВ-а, могућностима заштите, као и манифестацијама инфекције и терапији. Такође, у великом броју центара тог дана могуће је извршити тестирање на ХИВ.

Пре него што изложимо основне податке о вирусу и болести, ваља разрешити терминолошку зачкољицу. Често се термин ХИВ паралелно употребљава са терминима АИДС или СИДА за означавање истих ентитета, што није оправдано. Наиме, ХИВ је вирус, а АИДС је терминална фаза хроничне инфекције овим вирусом, што нас наводи на констатацију да сваки носилац ХИВ-а не мора у том тренутку имати и АИДС. Обрнуто не важи.

ХИВ (human immunodeficiency virus) припада фамилији ретровируса и одговоран је за настанак синдрома стечене имунодефицијенције – СИДА (syndrome d'immunodéficience acquise) или АИДС (acquired immune deficiency syndrome). Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) до краја 2013. године у свету је живело око 35 милиона људи са ХИВ инфекцијом, а подаци Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” показују да у Србији тренутно 1931 особа живи са ХИВ-ом, а процењује се да још око 1100 особа у нашој земљи не зна да је инфицирано ХИВ-ом

Што се начина преношења тиче, ХИВ се може пренети сексуалним контактом, путем крви и са мајке на потомство. Време које протекне од инфекције ХИВ-ом до појаве АИДС-а зависи од индивидуалних разлика у одговору на ХИВ, али и од цитопатогенетских карактеристика самог вируса и у већини случајева износи више година.

Ако узмемо у обзир да су почетне фазе инфекције углавном асимптоматске, јасно је да тестирање на ХИВ и правовременно откривање инфекције имају велики значај за праћење инфекције и даљу контролу клиничких манифестација које могу захватити различите органе (плућа, централни нервни систем, кожу…).

Терапија ХИВ инфекције и АИДС-а је сложена и обухвата како превенцију и терапију опортунистичких инфекција, тако и антиретровирусну терапију. Увођење високо активне антиретровирусне терапије (HAART) дуготрајно супримира вирусну репликацију и значајно продужава живот, али ни овај вид терапије није без нежељених ефеката. Међутим, и поред великих напора усмерених проналажењу адекватне терапије и следственом излечењу, АИДС и даље остаје болест која има стопостотну смртност, тако да посебну пажњу треба посветити едукацији, превенцији и правовременом откривању.

Захваљујући напретку терапијских модалитета, квалитет живота особа заражених ХИВ-ом у великој мери је побољшан. Посебни напори улажу се и у смањење дискриминације људи који живе са вирусом, као и у њиховој активној социјалној интеграцији.

Зашто у уводној реченици нагласих оно “тренутак”? Од момента инфекције, ХИВ постаје свакодневица за свог носиоца, а носилац потенцијална марионета вируса. Непријатељ је опасан, а борба тешка и неизвесна. И не траје, и не сме да траје само један дан. Онда не би имала сврху.

Сви заинтересовани грађани 1. децембра могу у Градском заводу за јавно здравље Београд (Булевар деспота Стефана 54а) бесплатно да се саветују и тестирају на ХИВ. Тестирање ће се вршити на ИВ спрату у периоду од 8-17 часова.

Reference:
http://www.batut.org.rs/index.php?lang=2
http://www.who.int/en/