Дневни лист Политика: "Зашто је плес леп?"

  „Да ли је плес спорт? На питање студента Медицинског факултета, Николе Бачујкова, који је водио програм намењен дечацима и девојчицама из другог један београдске ОШ „Јован Цвијић“ на Фестивалу здравља, одјекнуло је громогласно: не! Дечаци су узвикивали да је „тај плес само за девојчице“, а оне су углавном ћутале. Онда је Никола разбио предрасуду малишана- заједно са њима одиграо је два-три плеса уз веома живе звуке мелодија и показао им све чари ове врсте спорта. Уследило је пропитивање: шта највише воле да једу? „Сладолед, помфрит, хамбургер“, узвикивали су клинци.
 • А прасе са чоколадом?
 • То се не једе-повикали су малишани.
  Затим је Никола наставио да испитује: колико другака после јела седне за компијутер или пред телевизор. И руке су полетеле у ваздух. Било их је много више од оних који су подизали на питање: ко после ручка одлази у шетњу? И док су се ређала питања и показивање спортских вештина основци су мењали став према спорту.
 • Овде сам научио да је спорт важан, јер ако се бавимо њиме постајемо јаки - објаснио нам је Марко Плављанић (8), тврдећи да ће већ истог дана молити родитеље да га упишу на фудбал.
  Шутирањем лопте по трави и давањем голова фасцинирана је и његова другарица из одељења Вида Деспот (7). Иако јој се и плес много допао, ипак више жели да заигра у неком фудбалском тиму.
 • Спортом треба да се баве сва деца јер је он веома важан за очување здравља - рекла нам је Вида.
  Софија Витас (8) од Николе је научила да није довољно само тренирати, већ да пре тренинга мора и да се једе како бисмо имали снагу за физичку активност.
 • Наравно, не треба да једемо прасетину, већ нешто лакше, на пример грашак, који ја много волим - каже Софија.
  Њена другарица Анђела Петровић (7) већ је стекла прва искуства у бављењу спортом- тренирала је гимнастику, а ускоро ће поново да се окрене некој од спортских вештина.
 • Спорт је јако битан за наше тело, даје нам снагу и покретљивост - објашњава Анђела.

Њен другар Милош Анастасовски каже да је уживао на Николиној радионици и да је на њој научио да је спорт здрав. Ипак, решио је да уместо плеса изабере фудбал и да једног дана постане познато фудбалер.

Сад знам да је јако важно да, чим устанем ујутру, оперем зубе и умијем се, а онда да доручкујем парче хлеба са џемом јер нам то даје снагу за цео дан. Не смемо да се преједемо јер онда ћемо у школи заспати на часу. И важно је да ручамо. А да бисмо били здрави морамо на спорт - објашњава Катарина Флајс.

Њен школски друг Милан Војновић увелико тренира фудбал у ОФК Београду и каже да је тамо много лепо. Нина Обрадовић је такође мали спортиста - тренира одбојку и истиче да се супер осећа када заврши тренинг - пуна је снаге. Спорт је леп и због дружења, наглашава она.

Свиђа ми се спорт. Овде смо научили неку игру, али и зашто је плес добар. Однели смо играчке у болницу и тамо су нам показали како се лече - објашњава Никола Јовић.

Ј.С.Т.-Д.И., Дневни лист: „Политика“, 02.10.2014.