Дневни лист Политика: "Лекари за плишане меде"

У „Болници за медведиће“ студенти медицине проверавали су здравствено стање играчака и учили децу како да их негују

  У „Болници за медведиће“ на прошлонедељном Фестивалу здравља одржаном у Београду, малишани супроверавали и каквог су здравља њихове плишане животињице. Али, као и у сваку болницу на преглед нису могли да уђу без неопходне опреме. Док су стрпљиво чекали у реду, студенти медицине су им ставили заштитне маске и поделили им здравствене књижице за љубимце.
 • Мој тигрић Нина је сломио руку па сам му је ја превијала. Рекли су ми да јој дајем супицу, да је мазим и пазим да не падне са кревета - казала је после дружења са студентима Ксенија Блажевски, првачић ОШ „Јован Дучић“. Она је открила да су јој многи савети будућих лекара одавно познати јер води рачуна о свом здрављу.
 • Знала сам и раније да је добро ако често трчимо, као и то да не ваља када једемо пуно слаткиша. Ја имам навику да сваког јутра попијем велику чашу млека и поједем два парчета хлеба са сиром и пршутом. Млеко пијем јер у њему има пуно калцијума који помаже да моје кости буду здраве- похвалила се својим знањем Ксенија.
  Њена школска другарица Софија Дојчиновић је после дружења са студентима била веома расположена због нових сазнања, али и зато што је добила похвалу за свог плишаног љубимца.
 • У „Болници за медведиће“ мојој маци Кати рекли су да је баш лепа, а мене су саветовали да јој дајем пуно млека и да је пазим. На овим дружењу сам научила колико је важно да пуно једемо воће и поврће, али и поред тога ја већ имам једну здраву навику. Волим да трчим и то радим сваког дана - навела је Софија.
  И Мина Иконов, још један ђак првак ове београдске школе се похвалила да је већ неколико година спорт за њу свакодневна навика.
 • Имам праву кичму јер се већ три године бавим пливањем. Знам да пливам краул стилом, али још нисам прешла у дубок базен. Поред пливања, волела бих да се бавим и одбојком зато што је она добра за висину - истакла је Мина којој су студенти у „Болници за медведиће“ рекли да сваког дана пази на свог плишаног љубимца, меду Максима и да му редовно даје млеко.
  Свог медведића Никија у болницу је довео и Минин другар Душан Јовановић, али за разлику од ње он је био помало забринут.
 • Студенти су проверавали да ли је нешто поломљено и утврдили су да му је сломљена кост на нози. Посаветовали су ме да му то превијем и да му дајем здраву храну како би се што пре опоравио. То ми неће бити проблем, јер обожавам воће. Поред тога око годину дана бавим се и пливањем, али и ритмичком гимнастиком. За пливање сам се одлучио зато што нам помаже да се правилно развијамо, а за гимнастику јер на њој изводимо различите акробације - објаснио је Душан.
  Да већ сада воде рачуна о свом здрављу похвалили су нам се и првачићи ОШ „Свети Сава“.
 • Бавим се различитим атлетским дисциплинама четири године јер ми тај спорт помаже да се лепо развијем, да будем у форми и да се не згрбим. Али, на овом дружењу сам научила да је и плес спорт, да спортисти устају у пет или шест ујутру, као и да они не играју игрице по цео дан- похвалила се новим сазнањима Сашка Мијовић. Она је ученица ОШ „Свети Сава“ и открила нам је да је у „Болници за медведиће“ сазнала да је њен меда у одличној форми, али да треба да га чува и да га не баца како се не би на нешто набо.
  Њена школска другарица Софија Свилановић је на преглед довела куцу Вуфи, али је открила да је њеном плишаном другару повређена шапа.
 • Сада ћу пажљивије бринути о њој, даћу јој лекић и мазаћу јој крему као што су ми препоручили млади лекари. То ми неће бити тешко јер бринем и о својим животињама и укућанима када су болесни- нагласила је Софија док је њена вршњакиња Тамара Ранковић указала да о животињама воли да брине јер су јој они прави другари.
 • Тренутно немам љубимца, али раније сам имала маце и корњаче. Све те животињице су ми пуно значиле јер ми праве друштво када сам код куће, када старији не могу да се играју због посла - истакла је Тамара.