Једанаести пролећни фестивал здравља: Зашто деца треба да се баве спортом.

Колико је важно стећи здраве навике у детињству научили су малишани на Фестивалу здравља.

  „Глава није ту само да на њој расте коса, већ и да се њоме машта и размишља. Хајде реците ми да ли су спортисти човек који лежи на плажи и певач“, изненади необичним питањем прваке београдске Основне школе: „Светозар Марковић“ студент медицине Никола Бачујков.
 • Нее - узвратило му је убрзо шездесетак малишана, гости трибине „Политике“ о здравим навикама на Фестивалу здравља, манифестацији која је прошле недеље одржана у Дому омладине.
 • Па ко је онда спортиста? - питао је Никола.
 • После неколико секунди размишљања ђаци су повикали одговоре. То је човек који редовно спава. Спортиста једе житарице и воће. Он пере зубе три пута дневно-набрајали су малишани.

После додатних питања и „преговарања“ студента и малишана о томе да ли су прасетина и еурокрем здраве намирнице, дошло је време и за вежбање. Прваци су се прво добро загрејали, а затим су добили и посебан задатак: да замисле лопту, што им није било тешко, па убрзо одиграше њоме кошарку, одбојку, фудбал... Девојчице и дечаци затим су научили и да је плес спорт, после чега и отплесали уз омиљене дечије песмице. На крају дружења успели су да одиграју и познати лимбо денс.

Потковани новим знањима о здравој исхрани, спорту и здравим навикама наши мали гости посетили су потом и „Болницу и апотеку за медведиће“. У њима су Николине мале колеге прегледали и снимили омиљене плишане љубимце малишана и дали им савете како да их лече.

  После „здравственог дружења“ клинци су радо открили шта су све научили од медицинара.
 • На преглед сам довела панду Бобија који је поломио ногу. Студенти су ми рекли да га превијем и да му дајем добру храну. Али то ми неће бити проблем, јер већ дуго бринем и о укућаника када се разболе. Ја њима тада дајем воће- хвали се првак Ива Буковац.
  Њен другар Андреј Вељковић додаје да је он на дружењу са студентима научио да је важно да се једе поврће како бисмо били здрави.
 • Прегледали су мог меду Педингтона, јер је сломио руку. На дружењу ми се свидео и квиз на коме сам сазнао да млеко има пуно калцијума који је важан за кости- набраја Андреј свеоје утиске додајући да он већ „примењује“ неке здраве навике.
 • Волим да играм фудбал, јер је он добар за форму, а после њега могу и пуно да трчим-објашњава ово прваче свој избор.
  Да прваци брзо усвајају корисна и нова знања потврдио је и Филип Гаћеша.
 • Открио сам да морамо да стављамо руку на уста док кашљемо како не бисмо друге заразили. Није важно којим се спортом бавимо, важно је да имамо физичку активност која нам помаже да будемо у форми - истиче Филип који је у болницу довео свог кенгура.
 • Лечим га јер је сломио ногу док смо шетали. Незгодно је тада скочио и није се лепо дочекао. Сада мора да једе доста воћа како би ојачао и како би га повреда брзо прошла- препричава маштовит Филип и хвали се да и он брине и о својим укућанима.
 • Када се разболе дајем им млеко и супицу - наводи овај седмогодишњак.
  Даша Костадиновић после посете болници била је срећна јер су њој студенти рекли да је њен меда здрав, али да и он мора да једе воће како би унео много витамина.
 • Казали су ми и да треба да вежбамо. Мени то није проблем јер већ идем на пливање и балет. Пливање је добро за кичму, па сам га због тога одабрала. А, балет ми је леп јер вежбам елегантне покрете и разгибавам се - објашњава Даша док Лена Бркљач додаје да и њу привлачи пливање.
 • Не бавим се ниједним спортом, али бих волела да почнем са пливањем како бих исправила кичму. Зато ми се баш свиђа што смо на дружењу мало и вежбали. Било ми је лепо и јер сам научила да је важно да доручкујемо житарице и неку лакшу храну, као и да је спавање битно како бисмо били концентрисани у школи-каже Лена.