Политика за децу: "Како основци брину о свом здрављу"

Одмор, физичка активност и правилна исхрана кључни за здрав живот. – Кад играчке иду код лекара.

Како деца могу да помогну одраслима када су они болесни? Шта треба да раде малишани како би очували здравље? Шта је најбоље да једу да би били у форми и снажни? Зашто је веома важно да се стално баве спортом, да сваког дана шетају, да слободно време проводе на свежем ваздуху?

Основци од првог до четвртог разреда, који су желели да од студената фармације и медицине добију одговоре на ова и бројна друга питања, упутили су се у београдски Дом омладине.

Високошколцима није било нимало лако.Знатижељни школарци из Београда, али и осталих делова Србије, на њиховим штандовима у „Апотеци“ и „Болници за медведиће“ смењивали су се непрестано.

У заказано време у њихове импровизоване ординације дошли су наши гости, ђаци београдских осмолетки: „Филип Кљајић Фића“, „Стари град“ и „Светозар Марковић“.

Заштитна маска против вируса, заштитна капица, здравствена књижица за плишаног меду ког ће лечити- све су то основци добили пре уласка у ординацију.

А тамо- преглед грла, рендгенско снимање прелома медине руке и ноге, увијање у завој повређеног чела, мерење температуре и што је најважније, мноштво здравствених савета за најмлађе.

Када неког боли грло, прво узимамо штапић да видимо да ли је црвено и тек онда му дајемо лек како би му било боље. Ја сам нешто слично већ радила. Када се разболи неко од мојих укућана осим што им дајем лек, правим им друштво да им брже прође време док су у кревету- похвалила се, после завршетка дружења са студентима, Вања Јовановић, другак ОШ „Стари град“.

Ова девојчица је открила да води рачуна и о свом здрављу, као и да се бави одбојком која је по њеном мишљењу добра за форму и правилан развој. И њеној вршњакињи из школе, Ангелији Ђурђевић, је спорт веома важан, и то толико да осим одбојке тренира и кошарку.

Та два спорта су добра за висину, а и баш ми се свиђају. Осим тога, редовно једем и јабуке, банане и трешње, а то су нам и студенти препоручили. Рекли су нам да избегавамо нездраву храну и да увек помажем другима када се разболе- навела је Ангелија.

Марија Букарски, трећак из ОШ „Светозар Марковић“, додала је да и она зна шта је важно када се неко разболи.

Мировање и топли напици су један од најбољих начина за брз опоравак. Мог меду је болело грло па сам му дала бели слез. Куваћу му чај, а даваћу му и витамине како бих га излечила. Лекари су ми рекли да му с времена на време мерим и температуру- казала је Марија, која добру форму одржава на тренинзима јахања.

Када секу боли стомак ја јој скувам супу. Ја не тренирам ништа, али мислим да је бављење спортом веома здраво и да је здрава исхрана битна за наше здравље- надовезао се Страхиња Ивашковић, четвртак из исте школе.

Супа, чај и здрава храна пуна витамина рецепт су за брз опоравак болесника, мишљење је Страхињиног школског друга и вршњака Душана Зеца.

Лекари су ми рекли да ако мог меду заболи стомак, не би требало да једе и пије ништа хладно- похвалио се новим знањем и Душан, који тренира фудбал и који сматра да би сва деца требало да се баве неким спортом.

Сличног става је и Маша Стефановић, трећак из „Светозарца“.

Ја тренирам пливање и трудим се да се храним здраво. Свако јутро исцедим себи сок од цитруса и не стављам шећер, јер тада губи све витамине- мудро је посаветовала другаре Маша која је од студената медицине научила како се повређеном превијају рука и нога.

Добар савет за остале основце имао је и Иван Полић, десетогодишњак из „Старог града“.

Лежем у девет увече и устајем у шест и петнаест сваког јутра. Навикао сам тако још од вртића и то ми није никакав проблем. Скоро свако јутро и доручкујем. Не бавим се тренутно спортом, али тренирао сам фудбал и кошарку. Фудбал да бих био најбољи у крају, а кошарку како бих био висок- искрен је био Иван, на чију причу се надовезао и школски друг Андрија Влатковић.

Да бих био здрав и ја редовно спавам, а и редовно перем руке и зубе јер је и то важно за добро здравље- нагласио је Андрија са којим се сагласио и другар Александар Комина. Ови паметни и довитљиви основци, иако знају да су воће и поврће најздравија храна, досетили су се још једне намирнице која није толико здрава, али помаже концентрацији.

Трудим се да се храним здраво. Али понекад и мало чоколаде не може да нам шкоди- уз осмех је указала Софија Тешић, четвртак „Светозарца“, која је, као и остали наши гости, осим у дружењу са студентима, уживала и у прављењу луткица и у забавним програмима на бини.