Извештај са 21. изборне скупштине СУМЦ-а

Поштоване колеге,

11. маја 2016. године, у свечаној сали Деканата Медицинског факултета Универзитета у Београду, одржана је 21. Изборна скупштина СУМЦ-а, на којој је резимиран постигнути учинак у протеклих годину дана и изабрани су чланови Координационог одбора, Надзорног одбора и именовано радно председништво Скупштине за 2016/17. годину.

Координациони одбор ће функционисати у саставу: Милица Стојановић, Моника Дудаш, Милана Кулић, Сава Веселиновић, Љубица Бакић, Петар Павловић и Ивана Ћурчић.

За чланове надзорног одбора изабрани су: Зорица Павловић, Горан Митровић и Биљана Петровић.

Радно председништво чиниће: Олга Одановић, Срђан Пандуревић и Огњен Ђурмез.

ОНО НА ШТА СМО НАРОЧИТО ПОНОСНИ И ШТО БИСМО ИСТАКЛИ ИЗ ПРЕТХОДНОГ ПЕРИОДА ЈЕ

да смо почаствовани признањем Црвеног крста Чукарица за допринос и залагање у остваривању мисије Црвеног крста и то СУМЦ као организација као и наши истакнути појединци; да смо добили пехар за вишегодишњу успешну сарадњу и подршку пројекту: „Фонтана спортско лето“, од стране КМФ „Фонтана Београд“; да је оформљен Медицински тим СУМЦ-а за борбу против трговине људима; да смо имали част одржати предавање: „Јести или не јести-питање је сад“ у Коларчевој задужбини импозантном броју ученика; да смо били домаћини и организатори овогодишње конференције IPPNW „Western Balkan Meeting“; одличним тимским радом и уиграношћу све већег броја инструктора и демонстратора на пројекту: „Прва помоћ“; бројним ангажманима и великом ефикасношћу тима за Медицинско обезбеђивање јавних скупова- МОЈС; све већим бројем и активном и преданом укључивању медицинара, младих ентузијаста, људи лепе и покретачке енергије.

ИЗВЕШТАЈ КООРДИНАЦИОНОГ ОДБОРА СТУДЕНТСКЕ УНИЈЕ МЕДИЦИНАРА ЗА ПЕРИОД ОД 04.05.2014. ДО 11.05.2016. ГОДИНЕ:

    Координациони одбор је у периоду од 04.05.2015. до 11.05.2016. функционисао у следећем саставу:
  • Милица Стојановић\\ председник
  • Моника Дудаш \\ извршни секретар
  • Марко Живановић \\ шеф материјално-финансијске службе
  • Љубица Бакић
  • Сава Веселиновић
  • Биљана Петровић
  • Горан Митровић

МАЈ 2015. године

11.05.2015. - Студентска унија медицинара-СУМЦ почаствована је признањем Црвеног крста Чукарица за допринос и залагање у остваривању мисије Црвеног крста.

11. 05. 2015. - У свечаној сали Културног центра "Чукарица" одржана је свечана седница Скупштине ЦК Чукарица, у оквиру које су додељена признања онима који су помогли у реализацији активности ЦК Чукарица у 2014. години. Признање СУМЦ-у као организацији и признања нашим истакнутим појединцима уручена су од стране председника Црвеног крста Србије проф. др Драгана Радовановића.

15-17.05.2015. - Скуп у Сарајеву, одржан у хотелу Белведере. Тема скупа била је ”Physical and Psyological effects of war”. На скупу је присуствовало 15 учесника, а Студентску Унију Медицинара представљао је Горан Митровић. Кроз бројне дискусије и предавања учесници су имали прилику да размене мишљења у вези са ратовима на простору бивше Југославије. На скупу је предложено, од стране Горана Митровића, да домаћин следећег скупа буде Београд, што је једногласно подржано од стране учесника скупа.

16.05. 2015. - Представници Студентске Уније Медицинара су у просторијама Црвеног крста Србије учествовали у семинару за студенте-едукаторе Медицинског факултета у Београду на програму Борбе против трговине људима. Студенти су имали прилике да се упознају са досадашњим радом Црвеног крста Србије на превенцији, сазнају више о самом појму трговине људима, али и поразговарају са представницом НВО "Атина", која се бави директном асистенцијом жртвама трговине људима. Током целог семинара студенти су били веома активни, те су дискусије обиловале конструктивним предлозима и конкретним питањима са практичном применом у свакодневној медицинској пракси. На крају семинара договорени су даљи кораци у раду студентског тима едукатора и циљеви за следећу годину. Семинару су такође присуствовали и едукатори на програму Борбе против трговине људима Црвеног крста Савски венац, са којима ће студентски тим имати најтешњу сарадњу у будућности. Предавачи на семинару су били:

Јелена Анђелић - Координаторка програма Борбе против трговине људима у Црвеном крсту Србије;

Јелена Хрњак - менаџерка програма у удружењу грађана за борбу против трговине људима и свих облика насиља над женама "Атина";
Немања Александровић - национални тренер на програму борбе против трговине људима у Црвеном крсту Србије (ЦК Вождовац);

Сава Веселиновић - национални тренер на програму борбе против трговине људима у Црвеном крсту Србије (ЦК Панчево).

19.05.2015. - Поводом обележава Међународног дана клиничких испитивања, 19. маја 2015. године, у сарадњи са Удружењем за унапређивање клиничких испитивања Србије-КЛИНИС,одржана је Болница за медведиће, под слоганом: "Можеш да учествујеш". Садржајан програм за најмлађе и једна колоритна и донекле фолклорна Болница за медведиће у којој смо се сви лепо забавили и учинили нешто здраво и корисно за малишане.

25.05.2015. Тим студената-едукатора Медицинског факултета у Београду на програму Борбе против трговине људима присуствовао је конференцији: „Слобода нема цену“, одржаној у београдском Дому омладине. Много окупљених идеалиста, ентузијаста, људи племенитих побуда, људи од акције упутило је поруку како заједно, удруженим снагама заиста можемо много тога променити набоље. Увод је била представа: „Распродаја“ Аматерског позоришта: „Бранислав Нушић“ из Шида у режији Цветина Анчића, која се бави проблемом трговине људима и оним облицима експлоатације који су заступљени у Србији. Предавање о шведском моделу превенције трговине људима одржала је секретарка шведске организације: „Freethem“, Мариа Ахлин. Гости конференције били су: Митар Ђурашковић, национални координатор борбе против трговине људима и Јелена Хрњак из НВО Атина.

ЈУН 2015. године

05-21.06.2015. - Тим за Медицинско oбезбеђивање jавних скупова Студентске уније медицинара је вршио медицинско обезбеђивање Фонтана Купа 2015. Учествовало је 16 волонтера МОЈС-а. За укупно 7 дана, колико смо били на терену на Фонтана Купу у вишесменској ротацији, збринуто је укупно 49 повреда. Међу њима 19 су биле средње тежине, док су осталих 30 углавном биле минималне повреде. Две особе су након збрињавања поред самог терена биле упућене на даље лечење у медицинским установама. Као и увек сарадња је била на завидном нивоу, надамо се позиву организатора и следеће године! Захваљујемо се и на пехару који нам је уручен поводом вишегодишње успешне сарадње!

ЈУЛ 2015. Године

20 – 31.07.2015. - Одржан је курс прве помоћи у просторијама Медицинског Факултета. Учествовало је 24 полазника, сви су успешно завршили теоријски и практични део обуке. У реализацији курса је учествовало 14 инструктора и демонстратора прве помоћи.

АВГУСТ и СЕПТЕМБАР 2015. Године

У оквиру пројекта IPPNW – „Bridges of understanding“, на летњу клиничку праксу, на одељењу анестезиологије, била је студенткиња медицине из Дрездена.

16.08-11.09.2015. - у оквиру програма IPPNW Wurzburg „Brigdes of Understanding“,учествовалаје наша волонтерка, Зорица Павловић. Циљ овог пројекта је поспешивање међуљудских односа и сарадње на Балкану, као и стицање медицинског знања на Missionsärztliche Klinik Würzburg. У пројекту је учествовало још шест колега из Сплита, Сарајева, Штипа, Тетова, Приштине и Мостара. Током четири недеље боравак је био обезбеђен у гостињској кући “Missionsaerztliches Institut”, а стаж на одељењима Missionsaerztliche Klinik. У оквиру пројекта, организовани су семинари и практични курсеви – курс хируршког шивења, интубација и реанимација новорођенчади, лапароскопија, ултразвук абдомена, ЕКГ, асистирање на различитим операцијама, као и радионице везане за рад IPPNW-а. 2015. године се навршило 20 година од како је пројекат„Brigdes of Understanding“, покренут па је тај јубилеј обележен на клиници 28. августа свечаном вечером и заједничком презентацијом “Candles in the night” .Обележавању тог јубилеја су присуствовали чланови и оснивачи IPPNW Wurzburg.

11.09-13.09.2015.- U хотелу „Palace“ одржана је Европска конференцијa IPPNW покрета. Сава Веселиновић, координатор Студентског тима за борбу против трговине људима при СУМЦ-у учествовао је у једној од сесија посвећеном актуелној мигрантској кризи. Предавање је било на тему проблема трговине људима, а са посебним освртом на повезаност миграната, као рањиве циљне групе. Након неколико предавања о овој теми, отворена је дискусија, која је била веома конструктивна, са много питања, идеја и конкретних потеза који се могу предузети у наредном- периоду од IPPNW покрета, како би се на што адекватнији начин одговорило на проблем миграција.

19-20.09.2015. Чланови Тима за медицинско обезбеђивање јавних скупова (МОЈС) Студентске Уније Медицинара (СУМЦ) су на ТЦ "Газела" на Новом Београду пружули медицинско обезбеђивање рекреативног турнира у тенису "Десетка Куп" у организацији Удружења тениских рекреативаца "Рекреативо". На церемонији доделе медаља и захвалница Тиму за медицинско обезбеђивање јавних скупова (МОЈС) је уручена медаља за допринос у организацији турнира.

24-25.09.2015. - У оквиру XII Јесењег Фестивала здравља, који је одржан у београдском Дому омладине, имали смо следеће активности:

Оба дана Фестивала здравља у Дечијем кутку од 10 до 19 ч организована је “Болница за медведиће” (СУМЦ, ИФМСА-Србија), у којој је главна мисија била да кроз игру, у колоритној и ведрој атмосфери, предупредимо, отклонимо малишанима страх од лекара и да им скренемо пажњу на важност одржавања личне хигијене и придржавања здраве и правилне исхране.

У четвртак 24.09.2015. у термину од 12 до 13 ч на бини Велике сале у сутерену београдског Дома омладине, од стране инструктора и демонстратора СУМЦ-овог тима Прве помоћи, одржана је показна вежба: “Пружи прву помоћ другу”, у којој су основци имали прилику да овладају основним вештинама пружања прве помоћи у најчешћим, свакодневним ситуацијама које могу задесити њих и њихове вршњаке. Све повреде и стања биле су уверљиво представљене, захваљујући СУМЦ-овом тиму за Реалистични приказ повреда, обољења, стања (РППОС). Укупно је учествовало 10 наших волонтера.

Студенти завршних година су оба дана Фестивала здравља у термину од 15 до 20 ч обављали неке основне прегледе, као што су мерење вредности крвног притиска, израчунавање индекса телесне масе, попуњавали упитнике на тему фактора ризика за настанак кардиоваскуларних обољења и разговарати са посетиоцима на тему превенције и побољшања њиховог општег здравственог стања.

ОКТОБАР 2015. године

03.10.2015. - Oдржана је "Трка за срећније детињство" на Атлетској стази у Кошутњаку у организацији Црвеног крста Чукарице. Одржано је осам трка у којима су се такмичили ученици основних школа, као и трка задовољстава у којој су учествовали родитељи, наставници и волонтери. Промотери овогодишње трке били су глумци Бранко Бабовић, алијас Ђуро Палица и Александар Дуњић познат по улози Ћирка у серији Беле Лађа. Манифестацију су отворили др Милан Принат, председник Црвеног крста Београда, Горан Бојовић, директор Завода за спорт и медицину спорта републике Србије и председница Црвеног крста Чукарица, Биљана Митровић. Манифестацији су присуствовали и секретар Црвеног крста Београда, Ивана Дашић Марисављевић, стручни сарадник у Црвеном крсту Београдаја Јасмина Оливерић.

Током два дана турнира било је 4 интервенције, углавном лакших повреда. Тим за медицинско обезбеђивање је током дежурства имао 2 лакше интевенције, док је све остало протекло у најбољем реду.

16.10.2015. - Поводом обележавања Светског дана хране, у згради Коларчеве задужбине у сали: “Јосиф Панчић” с почетком у 13ч, одржано је предавање: “Јести или не јести-питање је сад”. Предавање се бави тематиком здраве и правилне исхране као и поремећајима исхране попут: анорексије, булимије, гојазности и осталим последицама неизбалансиране и неправилне исхране, с циљем превенције путем поуздане информисаности средњошколаца од стране студената медицине.

16.10.2015. - одржана је радионица на тему.’’Introduction to CPR and Intubation’’. Радионица је одржана у оквиру радионичарског програма Глобалне студентске конференције 2015. у просторијама анестезиолошке вежбаонице Ургентног центра Клиничког центра Србије. Радионица је припремљена у сарадњи са др Маријом Миленковић по водичу АХА. Након кратког предавања, учесници радионице су на луткама учили и вежбали КПР и интубацију. У радионици је учествовало 8 студената.

17.10.2015. - одржана је радионица на тему тријаже у оквиру радионичарског програма Глобалне студентске конференције 2015. у Београду. Радионица је садржала основни, теоретски део о приступу повређеној особи, ЦАБЦ протоколу, као и врстама и начину тријажирања повређених. Током другог дела, маркиранти и шминкери СУМЦ-а су представили неколико ситуација, са неколико повређених (тачније 4 повреде: прелом базе лобање, дубока посекотина подлактице, страно тело у шаци и угануће скочног зглоба), а задатак полазника радионице је био да приђу повређенима установе повреде код свих, а затим их рангирају по транспортној тријажи. Учесници, њих шесторо, иако малобројни због великог броја радионица, су веома добро одговорили на изазове понуђене у овој радионици и оценили су је веома високо и одушевљено су коментарисали исту.

30.10.2015. - Започета је сарадња на курсу хируршког шивења са Комитетом за међународну сарадњу студената медицине Србије (ИФМСА).

НОВЕМБАР 2015. године

02.11-13.11.2015. – Одржан је курс прве помоћи, у просторијама интерне Б клинике. Учествовало је 26 полазника, од којих је 24 успешно завршило теоријски и практични део обуке, а 2 полазника се нису појавила на полагању. У реализацији курса је учествовало 22 демонстратора и инструктора.

ДЕЦЕМБАР 2015. године

06.12.2015. - У Црвеном крсту Панчева, одржана је додатна обука демонстратора и инструктора заједно са волонтерима МОЈС-а.

МАРТ 2016. године

09.03.2016. - у амфитеатру Инстутута за судску медицину у оквиру Медицинског факултета Универзитета у Београду одржано је предавање на тему трговине људима организовано од стране Студентског тима за борбу против трговине људима у оквиру Студентске уније медицинара (СУМЦ), Комитета за међународну сарадњу студената медицине (СЦОРП, ИФМСА-Србија), Црвеног крста Србије и уз подршку проф. др Слободана Савића са Катедре Судске медицине Медицинског факултета Универзитета у Београду. Предавање је отворила и уједно и поздравила присутне Јелена Анђелић, национална координаторка Програма борбе против трговине људима Црвеног крста Србије. Први део предавања је протекао у упознавању присутних са проблемом трговине људима, основним облицима трговине људима, као и како се она манифестује у друштву, са посебним освртом на повезивање ове теме са медицинском струком. Овај део предавања је презентован од стране Саве Веселиновића - Националног тренера на Програму борбе против трговине људима Црвеног крста Србије и Координатора Студентског тима за борбу против трговине људима Студентске Уније Медицинара. Првом делу предавања се прикључила и Зорица Павловић, члан Студентског тима за борбу против трговине људима Студентске Уније Медицинара. Други део предавања је био посвећен конкретним примерима из праксе, освртом на различите врсте повреда, механизме повређивања као и важност благовременог и одговарајућег документовања повреда и тегоба потенцијалне жртве трговине људима.

14.03.2016. - Чланак на порталу и у новинама „24 сата“:
„На предавању "Људска бића се не купују и не продају" у организацији Комитета за људска права и мир, Комитета за међународну сарадњу студената медицине (СЦОРП, ИФМСА-Србија) у сарадњи са Студентским тимом за борбу против трговине људима и Студентске уније медицинара (СУМЦ) и Црвеним крстом Србије, Веселиновић је објаснио да је трговина људима, иако је много чешће везујемо за друге земље, и те како присутна и у Србији. Реч је о глобалном проблему, како у свету, тако и код нас. Најчешће жртве су жене и то ради сексуалне експлоатације. Деца се чешће користе за просјачење, а мушкарци како за просјачење, тако и за радну експплоатацију - објаснио је он. Постоји више начина врбовања, али онај најстарији уједно је и најпопуларнији - путем огласа за посао. Посебно су опасни огласи који нуде добру зараду у иностранству, а притом не захтевају никакву радну дозволу. Другим речима, уколико је оглас превише добар да би био истинит, онда то вероватно и јесте - упозорио је Веселиновић. Жене често у замку улећу сасвим несвесно, а када схвате о чему се ради, већ је прекасно. Излаз из ланца трговине људима веома је тежак, па је многима једини излаз смрт. Понекад од сопствене руке, а често у од руке криминалца уколико покушају да побегну. Највећи проблем са трговином људи јесте у томе што је реч о "високопрофитабилном, а ниско ризичном" криминалу. Профитабилан је јер људе можете да искоришћавате изнова и изнова, без икаквог трошка док, рецимо, код трговине оружјем, бомба једном експлодира и то је то. Спада у нискоризичан криминал јер је потребно повезати много ставки да би се дошло до самог извршиоца - истакао је он. С овим се слаже и др Слободан Савић, специјалиста судске медицине, који додаје да је још један велики проблем у томе што је ретко ко спреман да пријави полицији кад посумња на нешто. По том питању је ово веома слично насиљу у породици. Кажу да ће 95 одсто људи пријавити полицији буку кад комшија прави журку, али свега два одсто ће пријавити ако сумња на насиље. Законска казна за оног за кога се утврди да се бавио трговином људима је од три до 12 година, а на законодавцу је да објасни зашто постоји толика разлика у казнама - каже др Савић. У Србији је током 2014. године поднето 17 кривичних пријава за трговину људима, а било је укупно 52 жртве.“

17.-18.03.2016. - У оквиру 13. Пролећног Фестивала здравља, одржаног у Дому омладине, у Дечијем кутку организована је "Болница за медведиће" (СУМЦ, ИФМСА-Србија). Прегршт драгоцених тренутака, много осмеха, корисних информација, ентузијазам и лепа енергија красили су и ову "Болницу за медведиће", играоницу и маштаоницу за велику и малу децу.

21.03. – 01.04.2016. године одржан је курс прве помоћи у просторијама интерне Б клинике. На курсу је учествовало је 30 полазника , сви су успешно завршили теоријски и практични део обуке. Реализацију курса је омогућило 22 демонстратора и инструктора прве помоћи. Наредна обука је планирана за јул 2016. године.

МАЈ 2016. године

06-08.05. 2016 године одржан је IPPNW Western Balkan Meeting на тему „Aspects of Migrant Crisis“ . На скупу су учествовали студенти и доктори из 5 земаља са Балкана и из Европе. У организационом тиму скупа су били: Горан Митровић, Зорица Павловић и Љубица Бакић, а својим присуством скуп је увеличало и још 7 чланова СУМЦ-а који су такође дали свој допринос у реализовању овог сјајног догађаја. Морамо се похвалити да су учесници били изузетно задовољни како организацијом и културним програмом, тако и одабиром тема и предавача. На скупу су учињени и први кораци да се наше колеге из Бања Луке укључе у пројекат „Brigdes of Understanding“. Такође су остварени контакти за евентуално покретање пројекта Medical Peace Work на нашем факултету. Укупан број учесника је 50.