IPPNW

SUMC je filijala studentskog pokreta Međunarodnog udruženja lekara za prevenciju nuklearnog rata - IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) u Srbiji.

IPPNW je globalna nevladina organizacija sa preko 200 000 članova u 64 zemlje. Članovi su lekari, studenati medicine, zdravstveni radnici i zainteresovani građani koji dele zajednički cilj - stvaranje mirnijeg i sigurnijeg sveta oslobođenog pretnje nuklearnim uništenjem. Ova organizacija se bavi prevencijom ratova, promocijom nenasilnog rešavanja konflikata i pružanjem adekvatnih informacija o efektima ratovanja. IPPNW je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1985. godine.

SUMC je, pod okriljem IPPNW, učesnik projekta „Bridges of Understanding“. Glavni cilj ovog projekta je da se učesnicima pruži mogućnost da uspostave saradnju među studentima medicine na Balkanu kako bi se smanjile predrasude stečene nakon ratova i raspada Jugoslavije. Od 1995. godine po jedan student medicine iz različitih delova bivše Jugoslavije učestvuje u jednomesečnom programu kliničke obuke u „Medical Mission Hospital in Würzburg“ u Nemačkoj. Tokom četiri nedelje, učesnici rame uz rame uče i vežbaju različite tehnike iz oblasti medicine po njihovom izboru. U popodnevnim časovima učestvuju u praktičnim medicinskim kursevima, a jednom nedeljno i u radionicama i diskusijama u vezi sa temama kojima se bavi IPPNW. Takođe, aktivnosti u večernjim satima i tokom vikenda omogućavaju međusobna upoznavanja balkanskih i nemačkih studenata i doktora te razmene ideja i iskustava.

Pored odlaska u Virzburg, svake godine se organizuju skupovi u različitim gradovima bivše Jugoslavije. Ove godine, organizator konferencije je SUMC tako da ćemo u Beogradu dočekati kolege iz zemalja bivše Jugoslavije, Nemačke i drugih evropskih država.

    Svi zainteresovani studenti za učešće na projektu se mogu javiti koordinatoru projekta:
  • Goran Mitrović (SUMC) // mitroviczgoran@gmail.com
  • Ljubica Bakić (SUMC) // ljubica_993@hotmail.com