Jesti ili ne jesti

Pritisci masmedija, propagacija i teror vitkosti, nametanje kalupa lepote, estetske društvene prihvatljivosti, predstavljaju samo neke od sadržaja kulturno-obrazovnog imperativa mladima na putu traganja za sopstvenim identitetom, ponude instant rešenja, univerzalnog uzora i krhke uzdanice.

Kako je u našoj zemlji na pijedestalu kult hrane, bilo da se dobrom gozbom častimo i proslavljamo šta ili u istoj tragamo za utehom, poremećaji ishrane su postali svakodnevnica, česta pojava, veliki problem.

Ideja projekta: „Jesti ili ne jesti-pitanje je sad“ je da se učenici srednjih škola pouzdano informišu, kroz interaktivne jednočasovne radionice u formi predavanja, na temu: zdrave, pravilne ishrane, otklanjanja iluzija i zabluda na temu pojedinih redukcionih dijeta, dijetetskih preparata, posledica zloupotrebe lekova, kao i o posledicama neadekvatnog, prekomernog/nedovoljnog/neizbalansiranog energetskog unosa (gojaznost, ateroskleroza, dijabetes tip 2), o mentalno uslovljenim poremećajima ishrane (anoreksija, bulimija, binge eating).

Predavači su studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su i sami prošli edukaciju od strane stručnih saradnika sa: Katedre za farmakologiju sa toksikologijom, Katedre za psihijatriju i Katedre za higijenu, održane sa ciljem unapređivanja projekta, osvešćivanja, adekvatne informisanosti i pobuđivanja odgovornosti studentima-predavačima učesnicima na projektu.

Učenici rešavaju asocijacije, čija rešenja upućuju na narednu temu predavanja; predavanje sadrži deo o samoj ulozi hrane, hranljivim materijama (ugljeni hidrati, lipidi, proteini, vitamini, minerali, voda), metabolizmu; matematički deo, gde učenici imaju priliku da nauče da izračunavaju svoj indeks telesne mase, bazalni metabolizam, dnevni energetski promet; deo o dijetama, posledicama neadekvatnog i neizbalansiranog energetskog unosa (gojaznost, ateroskleroza, dijabetes tip 2) i o mentalno uslovljenim poremećajima ishrane (anoreksija, bulimija, binge eating).

Osnovni cilj projekta je prevencija poremećaja u ishrani, putem pouzdane informisanosti na način primeren uzrastu đaka. Još jedan cilj projekta je da se kod studenata medicine podstiče i razvija društvena odgovornost već u toku studija i da kroz projekat stiču iskustvo u zdravstveno - vaspitnom radu što će im biti dobra osnova za kasniji rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Svaki student-predavač, učesnik na projektu, nakon određenog broja održanih predavanja dobija sertifikat.

    Svi zainteresovani studenti za učešće na projektu se mogu javiti koordinatoru projekta:
  • Milica Stojanović (SUMC) // 064/119-48-22 // stojanovic-milica@open.telekom.rs