О Нама

СТУДЕНТСКА УНИЈА МЕДИЦИНАРА (СУМЦ), је стручно, добровољно, непрофитно, хуманитарно удружење грађана-студената биомедицинских факulтета Београдског Универзитета, окупљених у циљу развоја идеја хуманизма и медицинске етике, едукације студената и подстицања научног рада, увек у складу са медицинском етиком и Хипократовом заклетвом.

СУМЦ се организационо повезује са другим студентским и интересним организацијама у земљи и иностранству.

  Рад СУМЦ-а је јаван и усмерен ка реализацији следећих циљева:
 • подизање нивоа свести студената о њиховим правима и унапређење права и стандарда студената;
 • поштовање и заштита људских права у складу са законом;
 • унапређење стручног знања и вештина студената биомедицинских наука;
 • унапређење здравља грађана у складу са законом;
 • обезбеђивање хуманитарне помоћи егзистенцијално угроженим попulацијама у РС;
 • промоција здравих облика понашања и подизање нивоа здравствене кulтуре студената и грађана;
 • подизање нивоа свести о штетности и борба против употребе нуклеарне енергије;
 • борба за мирно решевање конфликата.

АКТУЕЛНИ ПРОЈЕКТИ

 • Медицинско обезбеђивање јавних скупова, као један од окосница СУМЦ-а, чине демонстратори и инструктори који су поред основног курса, прошли и додатну обуку прве помоћи. Циљ пројекта је да се на јавним манифестацијама, као што су спортске и кulтурне манифестације пружи професионално и координисано медицинско обезбеђивање и прва помоћ. Основни тим за медицинско обезбеђивање је сачињен од 3 спасиоца, док се по потреби може и проширити тим.
 • Јавни час прве помоћи је пројекат покренут 2012. године, са идејом едукације немедицинског становништва пружању прве помоћи. До сада су одржана два јавна часа, а започета је и сарадња са Градском организацијом глувих Београда, по којој наши инструктори едукују чланове те организације, а тумачи знаковног језика уче наше инструкторе знаковни језик.
 • Сви смо ми нечија деца је пројекат осмишљен 2000. са циљем подстицања дечије креативности и ,,разбијања” монотоније болничке и домске средине. Пројекат се реализује кроз разговоре са децом , приказивање фотографија, слајдова и филмова са одабраним темама, уз подстицај деце да се што слободније и активније укључе у рад и испоље свој лични доживљај наведених тема. Пројекат се изводио на Дечијој клиници у Тиршовој улици, Дому за незбринуту децу у Звечанској улици и Клиници за дечију неурологију Клиничког центра Србије, а тренутно у дому за децу и омладину ометену у развоју „Сремчица”. Разним поводима деци у поменутим установама је подељено око 1000 пакетића за које је новац прикупљен организовањем хуманитарних журки.
 • Teddy bear hospital односно „Болница за медведиће“, интернационални пројекат који реализујемо у сарадњи са ИФМСА-Србија од 2010. године је сјајан начин на који деци можемо помоћи да се ослободе својих страхова и да изграде осећај пријатељства и поверења према медицинском особљу. На основу искустава наших колега, који већ годинама реализују овај пројекат у већини земаља Европе, ово је одличан начин за унапређење јавног здравља, а пре свега за побољшање представе деце о докторима и медицини уопште. Анализе показују да су деца у здравственим центрима где се спроводи овај пројекат много кооперативнија, што олакшава и знатно поспешује процес лечења и терапије.
 • Јести или не јести, питање је сад – пројекат едукације ученика средњих школа о правилној исхрани, који се волонтерски спроводи од новембра 2012. године. Претходно се спроводио под покровтиељством ГО Савски венац у периоду октобар 2009 - јануар 2010. Основни циљ овог пројекта је да се ученици првог разреда средње школе кроз једночасовну интерактивну радионицу упознају са основним узроцима и последицама гојазности, анорексије и булимије, као и о правилној исхрани, штетном дејству редукујућих дијета и злоупотребе фармаколошких средстава у сврху редукције телесне масе. Тиме им се омогућава да успоставе равнотежу између информација о исхрани којима су свакодневно изложени од стране медија, образовних институција, вршњака и породице, односно између кulтурних, социјалних и научних погледа на правилну исхрану. Пројекат је подржан од стране Министарства науке, просвете и технолошког развоја Републике Србије.
 • Борба за здравље! – такмичење студената биомедицинских наука у решавању студија случаја везаних за јавно здравље организује се од 2012. године са циљем да се студенти Медицинског, Стоматолошког и Фармацеутског факulтета у Београду заинтересују и укључе у процесе јавног здравља кроз такмичење у заједничком решавању студија случаја на ову тему. До сада је одржано једно овакво такмичење које су учесници оценили највишим оценама.
 • Волонтирање у хитној – омогућујемо студентима 5, 6 године и апсолвентима да волонтирају у хитној помоћи.
 • Од новембра 2012. године пружамо могућноти студентима медицине да науче језик знакова прилагођен њиховом будућем позиву.
 • Остварујемо и међународну сарадњу са интернационалним удружењем лекара IPPWN (International Physicians for the Prevention of Nuclear War), добитници Нобелове награде за мир 1985.) кроз њихов пројекат Bridges of understanding, који спаја студенте из бивших југословенских република на стручној пракси у Немачкој. У 2013. години бићемо организатори европске студентске конференције 23rd IPPWN European Students Conference.

РАНИЈИ ПРОЈЕКТИ

 • Лето без крпеља – Две године за редом (2010 и 2011) Студентска Унија Медицинара је у сарадњи са Групом за очување еколошке свести – ГРЕС и под покровитељством Града Београда спровела је овај пројекат на теририји најпопulарнијих београдских излетишта постављањем инфо-пulтова чија је намена била промоција одговорног понашања у природи, док је 2012. године, у сарадњи са истим удружењем, одржано предавање на тему “Лајмска болест” у Центру за водене спортове Аде Циганлије.
 • Водич за бруцоше – Студентска унија медицинара је 2009, 2010. и 2011. године штампала водич за бруцоше намењен студентима Медицинског факulтета у Београду, са циљем да им се на једноставан, допадљив и несувопаран начин пруже корисне информације и олакша полазак на факulтет. Подељено је више од 1500 примерака за три генерације бруцоша.
 • Буди кul и без алкохола! – пројекат финасиран од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије реализован у периоду октобар-децембар 2011. године, који је за циљ имао да на занимљив и једноставан начин едукује ученике основних школа о штетном дејству алкохола.
 • „Истраживање студентске попulације“ – пројекат Студентске уније Србије-СУС у оквиру кога се на сваких пет година врши опсежно истраживање студентске попulације у Србији. Студентска уније медицинара је ка чланица СУС-а спровела ово истраживање на Медицинском факulтету у Београду у 2009. године.
 • „Алергене биљке у нашој околини“ - пројекат је спроведен током 2008. године под покровитељством општине Савски венац, а у сарадњи са невладином организацијом Еколибри бионет. Пројекат је имао за циљ едукацију основаца на тему алергених биљака и алергијама које оне изазивају, као и мапирање биљака у околини школе и испитивање знања о алергијама код основаца.
 • "Старити другачије" - пројекат медицинско-здравствене, социјално-психолошке и едукативне подршке старима да конструктивно решавају проблеме са којима се суочавају у старости.
 • Дете са астмом - носилац овог пројекта је био Југословенски Фонд за Едукацију Деце са Астмом (YуФЕДА), а 20 чланова СУМЦ-а је завршило курс шиатсу масаже, која је коришћена и у претходно поменутом пројекту. Циљ пројекта је био побољшање квалитета живота и лечења деце оболеле од астме применом савремених знања и вештина и подстицањем деце и родитеља на самоиницијативно и ванинституционално коришћење усвојених метода.
 • Буђење дечије креативности у условима болничког лечења је пројекат реализован на Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој улици у сарадњи са Алберт Сцхwеитзер Институтом за хуманост. Тада је учествовало око 50 деце и 6 чланова СУМЦ-а. Из овог пројекта се изродио пројекат 1999. Припремљена је Антиратна кампања у виду плаката, брошура и видео спота, која је требало да буде представљена на конференцији "Хеалтх Тхроугх Пеаце", која је одржана 7.-16. маја у Хагу, којој је требало да присуствују чланови СУМЦ-а, као учесници. Нажалост наши чланови нису добили визе, што није спречило да материјал Анитратне кампање види више стотина студената и професора у Немачкој, Америци, Мексику и Бразилу.