Болница за медведиће

Пројекат: „Болница за медведиће“ спроводи се у сарадњи две студентске организације Медицинског факултета Унивезитета у Београду: Студентске уније медицинара (СУМЦ) и Комитета за међународну сарадњу студената медицине - Србија (IFMSA Serbia).

Пројекат: „Болница за медведиће“ је сјајан начин на који деци можемо помоћи да се ослободе страха од лекара и да изграде осећај пријатељства и поверења према медицинском особљу, као и да стекну превентивно пријатно искуство. На основу искустава наших колега, које већ годинама реализују овај пројекат у већини земаља Европе, ово је одличан начин за побољшање јавног здравства, а пре свега за побољшање представе деце о докторима и медицини уопште.

Пројекат се заснива на дечијој машти и принцип је следећи: деца имају улогу родитеља меде који се разболео, а студенти медицине глуме лекаре који би требало да излече болесног медведића. Приликом образлагања мединих здравствених проблема, деца имају прилику да пусте машти на вољу. Најчешће су у питању здравствени проблеми које су имала и сама деца.

У свим прегледима, анализама и одлукама, малишани равноправно и активно учествују. Детету треба омогућити да стетоскопом послуша свог меду, да му превије ногу или руку, итд. Најважније је да се са дететом успостави адекватна комуникација и да се оно оно осећа пријатно током боравка у Болници за медведиће, што би омогућило успостављање чврсте везе између доктора и детета, засноване на поверењу и отворености. Током разговора студент ће, поред мединих здравствених проблема, у разговор укључити и теме везане за лични хигијену, здраву исхрану и тиме скренути пажњу детету да води рачуна о свом здрављу и развије осећај одговорности.

Пројекат се реализује у предшколским установама, у оквиру дечијих манифестација, у оквиру Фестивала здравља, у Дому за децу и омладину ометену у развоју - Сремчица, у сарадњи са Удружењем родитеља деце оболеле од рака - НУРДОР, на хемато-онколошким одељењима Института за онкологију и радиологију Србије - ИОРС, Универзитетске дечије клинике - УДК и у родитељским кућама.

    Сви заинтересовани студенти за учешће на пројекту се могу јавити координатору пројекта:
  • Милица Стојановић (СУМЦ) // 064/119-48-22 // stojanovic-milica@open.telekom.rs
  • Маша Давидовић (IFMSA Serbia) // 063/43-25-75 // davidovic.masha@gmail.com