IPPNW

СУМЦ је филијала студентског покрета Међународног удружења лекара за превенцију нуклеaрног рата - IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) у Србији.

IPPNW је глобална невладина организација са преко 200 000 чланова у 64 земље. Чланови су лекари, студенати медицине, здравствени радници и заинтересовани грађани који деле заједнички циљ - стварање мирнијег и сигурнијег света ослобођеног претње нуклеарним уништењем. Ова организација се бави превенцијом ратова, промоцијом ненасилног решавања конфликата и пружањем адекватних информација о ефектима ратовања. IPPNW је добитник Нобелове награде за мир 1985. године.

СУМЦ је, под окриљем IPPNW, учесник пројекта „Bridges of Understanding“. Главни циљ овог пројекта је да се учесницима пружи могућност да успоставе сарадњу међу студентима медицине на Балкану како би се смањиле предрасуде стечене након ратова и распада Југославије. Од 1995. године по један студент медицине из различитих делова бивше Југославије учествује у једномесечном програму клиничке обуке у „Medical Mission Hospital in Würzburg“ у Немачкој. Током четири недеље, учесници раме уз раме уче и вежбају различите технике из области медицине по нјиховом избору. У поподневним часовима учествују у практичним медицинским курсевима, а једном недељно и у радионицама и дискусијама у вези са темама којима се бави IPPNW. Такође, активности у вечерњим сатима и током викенда омогућавају међусобна упознавања балканских и немачких студената и доктора те размене идеја и искустава.

Поред одласка у Вирзбург, сваке године се организују скупови у различитим градовима бивше Југославије. Ове године, организатор конференције је СУМЦ тако да ћемо у Београду дочекати колеге из земаља бивше Југославије, Немачке и других европских држава.

    Сви заинтересовани студенти за учешће на пројекту се могу јавити координатору пројекта:
  • Горан Митровић (СУМЦ) // mitroviczgoran@gmail.com
  • Љубица Бакић (СУМЦ) // ljubica_993@hotmail.com