Јести или не јести

Притисци масмедија, пропагација и терор виткости, наметање калупа лепоте, естетске друштвене прихватљивости, представљају само неке од садржаја културно-образовног императива младима на путу трагања за сопственим идентитетом, понуде инстант решења, универзалног узора и крхке узданице.

Како је у нашој земљи на пиједесталу култ хране, било да се добром гозбом частимо и прослављамо шта или у истој трагамо за утехом, поремећаји исхране су постали свакодневница, честа појава, велики проблем.

Идеја пројекта: „Јести или не јести-питање је сад“ је да се ученици средњих школа поуздано информишу, кроз интерактивне једночасовне радионице у форми предавања, на тему: здраве, правилне исхране, отклањања илузија и заблуда на тему појединих редукционих дијета, дијететских препарата, последица злоупотребе лекова, као и о последицама неадекватног, прекомерног/недовољног/неизбалансираног енергетског уноса (гојазност, атеросклероза, дијабетес тип 2), о ментално условљеним поремећајима исхране (анорексија, булимија, binge eating).

Предавачи су студенти Медицинског факултета Универзитета у Београду, који су и сами прошли едукацију од стране стручних сарадника са: Катедре за фармакологију са токсикологијом, Катедре за психијатрију и Катедре за хигијену, одржане са циљем унапређивања пројекта, освешћивања, адекватне информисаности и побуђивања одговорности студентима-предавачима учесницима на пројекту.

Ученици решавају асоцијације, чија решења упућују на наредну тему предавања; предавање садржи део о самој улози хране, хранљивим материјама (угљени хидрати, липиди, протеини, витамини, минерали, вода), метаболизму; математички део, где ученици имају прилику да науче да израчунавају свој индекс телесне масе, базални метаболизам, дневни енергетски промет; део о дијетама, последицама неадекватног и неизбалансираног енергетског уноса (гојазност, атеросклероза, дијабетес тип 2) и о ментално условљеним поремећајима исхране (анорексија, булимија, binge eating).

Основни циљ пројекта је превенција поремећаја у исхрани, путем поуздане информисаности на начин примерен узрасту ђака. Још један циљ пројекта је да се код студената медицине подстиче и развија друштвена одговорност већ у току студија и да кроз пројекат стичу искуство у здравствено - васпитном раду што ће им бити добра основа за каснији рад у примарној здравственој заштити.

Сваки студент-предавач, учесник на пројекту, након одређеног броја одржаних предавања добија сертификат.

    Сви заинтересовани студенти за учешће на пројекту се могу јавити координатору пројекта:
  • Милица Стојановић (СУМЦ) // 064/119-48-22 // stojanovic-milica@open.telekom.rs