„Ova knjiga je nastala kao rezultat saradnje Gradske organizacije gluvih Beograda (GOGB), Asocijacije tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ) i Studentske unije medicinara (SUMC). Veliku zahvalnost iskazujemo i bolnici princeze Aleksandre, koja nam je pomogla nesebičnim darivanjem originalne knjige koja je iskorištena kao osnov za ovo izdanje.

Ove smernice predstavljaju nešto potpuno novo za naše prostore i nastale su delom iz potrebe, a mnogo više iz želje da se približe dve možda neopravdano odvojene zajednice, Gluvi i čujući, odvojene ne nerazumevanjem nego neznanjem. Ove smernice su tu da odgovore na sva pitanja koja su ostala otvorena jer na njih nije imao ko da odgovori. One su tu- za Gluve da se osete kao ravnopravni deo društva, a za čujuće da im pomogne da razumeju specifičnost jedne kulture koja im je možda bila strana.

Kao student medicine i budući medicinski radnik, želim da iskažem i svoje mišljenje o ovoj knjizi. Ona obrađuje tematiku i problematiku nagluvosti različite etiologije i nivoa oštećenja sluha, i to na pristupačan način. U isto vreme, obuhvata sve bitne činjenice i razlike između različitih tipova nagluvosti. Takođe, edukuje medicinske radnike kako da na najbolji način pristupe gluvim osobama kao pacijentima i savetuje ih kako da postupe u tom slučaju, dajući praktične savete za svakodnevnu praksu.

Kroz praktične primere iz svakodnevnog života, pokazuje se u kojim sve situacijama su se zaticali Gluvi u celom svetu, ali oni nisu navedeni kako bi nekoga osuđivali, već samo da ukažu na to sa čim se Gluvi susreću, uz želju da se takve situacije ne ponavljaju. Upravo je to i poruka ove knjige: kroz edukaciju pomoći medicinskim radnicima, ali i zaposlenima u svim drugim oblastima, a onda i celokupnom društvu da napreduje poštujući razlike i shvatajući potrebe zajednice Gluvih. Nadam se da ćemo u tome i uspeti.

Predavanje na MFUB

Snimak Promocija Knijga


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *