Projekat: „Bolnica za medvediće“ sprovodi se u saradnji dve studentske organizacije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu: Studentske unije medicinara-SUMC i Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine-Srbija (IFMSA-Serbia).
Na osnovu iskustava naših kolega, koje već godinama realizuju ovaj projekat u većini zemalja Evrope, ovo je odličan način za poboljšanje javnog zdravstva, a pre svega za poboljšanje predstave dece o doktorima i medicini uopšte.

Ideja projekta je da se kroz igru jednostavnih pravila deca oslobode straha od lekara i bolničkog okruženja.

Projekat se zasniva na dečijoj mašti i princip je sledeći: deca imaju ulogu roditelja mede koji se razboleo, a studenti medicine glume lekare koji bi trebalo da izleče bolesnog medvedića.
Prilikom obrazlaganja medinih zdravstvenih problema, deca imaju priliku da puste mašti na volju. Najčešće su u pitanju zdravstveni problemi koje su imala i sama deca.

U svim pregledima, analizama i odlukama, mališani ravnopravno i aktivno učestvuju. Detetu treba omogućiti da stetoskopom posluša svog medu, da mu previje nogu ili ruku, itd.
Najvažnije je da se sa detetom uspostavi adekvatna komunikacija i da se ono ono oseća prijatno tokom boravka u Bolnici za medvediće, što bi omogućilo uspostavljanje čvrste veze između doktora i deteta, zasnovane na poverenju i otvorenosti.
Tokom razgovora student će, pored medinih zdravstvenih problema, u razgovor uključiti i teme vezane za ličnu higijenu, zdravu ishranu i time skrenuti pažnju detetu da vodi računa o svom zdravlju i razvije osećaj odgovornosti.

Projekat se realizuje u predškolskim ustanovama, u okviru dečijih manifestacija, u okviru Festivala zdravlja, u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju-Sremčica, a u saradnji sa Udruženjem roditelja dece obolele od raka-NURDOR i na: hemato-onkološkim odeljenjima Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije-IORS i Univerzitetske dečije klinike-UDK i u Roditeljskim kućama.

 

Kontaktirajte nas na: medvedici@sumc.org.rs


OBJAVE PROJEKTA:

Bolnica za medvediće, vrtić Koloseum

3. marta 2020. godine, organizovano je druženje sa mališanima vrtića Koloseum u sklopu Bolnice za medvediće.

0 comments

20. Jesenji Festival zdravlja

U okviru 20. Jesenjeg Festivala zdravlja, održanog 30. i 31. oktobra 2019. godine u Domu Vojske Srbije, organizovana je Bolnica za medvediće u Dečijem kutku, u kojoj su mališani predškolskog uzrasta, kao i mlađi školarci imali priliku da kroz igru, u našoj improvizovanoj bolnici uz svu uverljivost medicinskih rikvizita i […]

0 comments

Bolnica za medvediće u vrtiću Malo carstvo

14. maja 2019. godine, održana je Bolnica za medvediće u vrtiću Malo carstvo.         

0 comments

19. Prolećni Festival zdravlja

U Domu vojske Srbije 27. i 28. marta održan je Festival zdravlja. Tradicionalno, “Bolnica za medvediće” je bila deo njega. Zajedno sa mališanima iz beogradskih vrtića i škola volonteri su uspešno lečili medvediće i učili o zdravim životnim navikama. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim volonterima koji su podržali naš projekat […]

0 comments

Bolnica za medvediće, Kreativni zamak

Još jedna “Bolnica za medvediće” uspešno je održana! Ovog puta imali smo priliku da se družimo i lečimo medvediće sa mališanima iz vrtića Kreativni zamak. Naši domaćini su bili veoma srećni jer su stekli nova znanja. Uživajte u slikama i vidimo se na sledećem druženju! Vaš SUMC i IFMSA-Serbia   […]

0 comments

Jesenji Festival Zdravlja

Drage kolege, Dana 2. i 3. novembra 2017. godine u Domu vojske Srbije održan je Jesenji Festival zdravlja na kome su studenti imali priliku da posetiocima mere vrednosti krvnog pritiska, računaju indeks telesne mase, popunjavaju upitnike na temu faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja i da razgovaraju sa posetiocima na […]

0 comments

Prolećni Festival zdravlja 2017.

U okviru Prolećnog Festivala zdravlja, održanog 5. i 6. aprila 2017. godine u Domu Omladine, organizovana je Bolnica za medvediće u Dečijem kutku, a studenti medicine su bili angažovani da sa posetiocima razgovaraju o prevenciji faktora rizika iz oblasti javnog zdravlja, da mere vrednost krvnog pritiska, izračunavaju BMI i rade […]

0 comments

Vrtić Step by step

Drage kolege, Druženje sa mališanima iz vrtića “Step by Step” se nastavlja.  27. mart 2017.

0 comments

Kako osnovci brinu o zdravlju – Politika za decu

Kako osnovci brinu o zdravlju Politika za decu   Odmor, fizička aktivnost i pravilna ishrana ključni za zdrav život. – Kad igračke idu kod lekara. Kako deca mogu da pomognu odraslima kada su oni bolesni? Šta treba da rade mališani kako bi očuvali zdravlje? Šta je najbolje da jedu da […]

0 comments

Vrtić Step by step 2016.

Drage kolege, Bolnica za medvediće je, po prvi put, organizovana i za decu na engleskoj nastavi, 24. i 25. novembra 2016. godine. U sklopu vrtića “Step by Step”, naši divni volonteri su imali prilike da se druže sa mališanima i zajedno leče medvediće.

0 comments