U „Bolnici za medvediće“ studenti medicine proveravali su zdravstveno stanje igračaka i učili decu kako da ih neguju

U „Bolnici za medvediće“ na prošlonedeljnom Festivalu zdravlja održanom u Beogradu, mališani suproveravali i kakvog su zdravlja njihove plišane životinjice. Ali, kao i u svaku bolnicu na pregled nisu mogli da uđu bez neophodne opreme. Dok su strpljivo čekali u redu, studenti medicine su im stavili zaštitne maske i podelili im zdravstvene knjižice za ljubimce.

  • Moj tigrić Nina je slomio ruku pa sam mu je ja previjala. Rekli su mi da joj dajem supicu, da je mazim i pazim da ne padne sa kreveta – kazala je posle druženja sa studentima Ksenija Blaževski, prvačić OŠ „Jovan Dučić“. Ona je otkrila da su joj mnogi saveti budućih lekara odavno poznati jer vodi računa o svom zdravlju.
  • Znala sam i ranije da je dobro ako često trčimo, kao i to da ne valja kada jedemo puno slatkiša. Ja imam naviku da svakog jutra popijem veliku čašu mleka i pojedem dva parčeta hleba sa sirom i pršutom. Mleko pijem jer u njemu ima puno kalcijuma koji pomaže da moje kosti budu zdrave- pohvalila se svojim znanjem Ksenija.

Njena školska drugarica Sofija Dojčinović je posle druženja sa studentima bila veoma raspoložena zbog novih saznanja, ali i zato što je dobila pohvalu za svog plišanog ljubimca.

  • U „Bolnici za medvediće“ mojoj maci Kati rekli su da je baš lepa, a mene su savetovali da joj dajem puno mleka i da je pazim. Na ovim druženju sam naučila koliko je važno da puno jedemo voće i povrće, ali i pored toga ja već imam jednu zdravu naviku. Volim da trčim i to radim svakog dana – navela je Sofija.

I Mina Ikonov, još jedan đak prvak ove beogradske škole se pohvalila da je već nekoliko godina sport za nju svakodnevna navika.

  • Imam pravu kičmu jer se već tri godine bavim plivanjem. Znam da plivam kraul stilom, ali još nisam prešla u dubok bazen. Pored plivanja, volela bih da se bavim i odbojkom zato što je ona dobra za visinu – istakla je Mina kojoj su studenti u „Bolnici za medvediće“ rekli da svakog dana pazi na svog plišanog ljubimca, medu Maksima i da mu redovno daje mleko.

Svog medvedića Nikija u bolnicu je doveo i Minin drugar Dušan Jovanović, ali za razliku od nje on je bio pomalo zabrinut.

  • Studenti su proveravali da li je nešto polomljeno i utvrdili su da mu je slomljena kost na nozi. Posavetovali su me da mu to previjem i da mu dajem zdravu hranu kako bi se što pre oporavio. To mi neće biti problem, jer obožavam voće. Pored toga oko godinu dana bavim se i plivanjem, ali i ritmičkom gimnastikom. Za plivanje sam se odlučio zato što nam pomaže da se pravilno razvijamo, a za gimnastiku jer na njoj izvodimo različite akrobacije – objasnio je Dušan.

Da već sada vode računa o svom zdravlju pohvalili su nam se i prvačići OŠ „Sveti Sava“.

  • Bavim se različitim atletskim disciplinama četiri godine jer mi taj sport pomaže da se lepo razvijem, da budem u formi i da se ne zgrbim. Ali, na ovom druženju sam naučila da je i ples sport, da sportisti ustaju u pet ili šest ujutru, kao i da oni ne igraju igrice po ceo dan- pohvalila se novim saznanjima Saška Mijović. Ona je učenica OŠ „Sveti Sava“ i otkrila nam je da je u „Bolnici za medvediće“ saznala da je njen meda u odličnoj formi, ali da treba da ga čuva i da ga ne baca kako se ne bi na nešto nabo.

Njena školska drugarica Sofija Svilanović je na pregled dovela kucu Vufi, ali je otkrila da je njenom plišanom drugaru povređena šapa.

  • Sada ću pažljivije brinuti o njoj, daću joj lekić i mazaću joj kremu kao što su mi preporučili mladi lekari. To mi neće biti teško jer brinem i o svojim životinjama i ukućanima kada su bolesni- naglasila je Sofija dok je njena vršnjakinja Tamara Ranković ukazala da o životinjama voli da brine jer su joj oni pravi drugari.
  • Trenutno nemam ljubimca, ali ranije sam imala mace i kornjače. Sve te životinjice su mi puno značile jer mi prave društvo kada sam kod kuće, kada stariji ne mogu da se igraju zbog posla – istakla je Tamara.

Dejan Aleksić, Dnevni list: „Politika“, 02.10.2014.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *