Zašto deca treba da se bave sportom

Koliko je važno steći zdrave navike u detinjstvu naučili su mališani na Festivalu zdravlja

„Glava nije tu samo da na njoj raste kosa, već i da se njome mašta i razmišlja. Hajde recite mi da li su sportisti čovek koji leži na plaži i pevač“, iznenadi neobičnim pitanjem prvake beogradske Osnovne škole: „Svetozar Marković“ student medicine Nikola Bačujkov.
– Nee- uzvratilo mu je ubrzo šezdesetak mališana, gosti tribine „Politike“ o zdravim navikama na Festivalu zdravlja, manifestaciji koja je prošle nedelje održana u Domu omladine.
– Pa ko je onda sportista?- pitao je Nikola.
Posle nekoliko sekundi razmišljanja đaci su povikali odgovore.
-To je čovek koji redovno spava. Sportista jede žitarice i voće. On pere zube tri puta dnevno-nabrajali su mališani.

Posle dodatnih pitanja i „pregovaranja“ studenta i mališana o tome da li su prasetina i eurokrem zdrave namirnice, došlo je vreme i za vežbanje. Prvaci su se prvo dobro zagrejali, a zatim su dobili i poseban zadatak: da zamisle loptu, što im nije bilo teško, pa ubrzo odigraše njome košarku, odbojku, fudbal… Devojčice i dečaci zatim su naučili i da je ples sport, posle čega i otplesali uz omiljene dečije pesmice. Na kraju druženja uspeli su da odigraju i poznati limbo dens.

Potkovani novim znanjima o zdravoj ishrani, sportu i zdravim navikama naši mali gosti posetili su potom i „Bolnicu i apoteku za medvediće“. U njima su Nikoline male kolege pregledali i snimili omiljene plišane ljubimce mališana i dali im savete kako da ih leče.
Posle „zdravstvenog druženja“ klinci su rado otkrili šta su sve naučili od medicinara.

– Na pregled sam dovela pandu Bobija koji je polomio nogu. Studenti su mi rekli da ga previjem i da mu dajem dobru hranu. Ali to mi neće biti problem, jer već dugo brinem i o ukućanika kada se razbole. Ja njima tada dajem voće- hvali se prvak Iva Bukovac.

Njen drugar Andrej Veljković dodaje da je on na druženju sa studentima naučio da je važno da se jede povrće kako bismo bili zdravi.

– Pregledali su mog medu Pedingtona, jer je slomio ruku. Na druženju mi se svideo i kviz na kome sam saznao da mleko ima puno kalcijuma koji je važan za kosti- nabraja Andrej sveoje utiske dodajući da on već „primenjuje“ neke zdrave navike.
– Volim da igram fudbal, jer je on dobar za formu, a posle njega mogu i puno da trčim-objašnjava ovo prvače svoj izbor.

Da prvaci brzo usvajaju korisna i nova znanja potvrdio je i Filip Gaćeša.

– Otkrio sam da moramo da stavljamo ruku na usta dok kašljemo kako ne bismo druge zarazili. Nije važno kojim se sportom bavimo, važno je da imamo fizičku aktivnost koja nam pomaže da budemo u formi- ističe Filip koji je u bolnicu doveo svog kengura.
– Lečim ga jer je slomio nogu dok smo šetali. Nezgodno je tada skočio i nije se lepo dočekao. Sada mora da jede dosta voća kako bi ojačao i kako bi ga povreda brzo prošla- prepričava maštovit Filip i hvali se da i on brine i o svojim ukućanima.
– Kada se razbole dajem im mleko i supicu-navodi ovaj sedmogodišnjak.
Daša Kostadinović posle posete bolnici bila je srećna jer su njoj studenti rekli da je njen meda zdrav, ali da i on mora da jede voće kako bi uneo mnogo vitamina.
– Kazali su mi i da treba da vežbamo. Meni to nije problem jer već idem na plivanje i balet. Plivanje je dobro za kičmu, pa sam ga zbog toga odabrala. A, balet mi je lep jer vežbam elegantne pokrete i razgibavam se-objašnjava Daša dok Lena Brkljač dodaje da i nju privlači plivanje.
– Ne bavim se nijednim sportom, ali bih volela da počnem sa plivanjem kako bih ispravila kičmu. Zato mi se baš sviđa što smo na druženju malo i vežbali. Bilo mi je lepo i jer sam naučila da je važno da doručkujemo žitarice i neku lakšu hranu, kao i da je spavanje bitno kako bismo bili koncentrisani u školi-kaže Lena.

Dejan Aleksić
Politika za decu


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *