Kako osnovci brinu o zdravlju

Politika za decu

 

Odmor, fizička aktivnost i pravilna ishrana ključni za zdrav život. – Kad igračke idu kod lekara.

Kako deca mogu da pomognu odraslima kada su oni bolesni? Šta treba da rade mališani kako bi očuvali zdravlje? Šta je najbolje da jedu da bi bili u formi i snažni? Zašto je veoma važno da se stalno bave sportom, da svakog dana šetaju, da slobodno vreme provode na svežem vazduhu?

Osnovci od prvog do četvrtog razreda, koji su želeli da od studenata farmacije i medicine dobiju odgovore na ova i brojna druga pitanja, uputili su se u beogradski Dom omladine.

Visokoškolcima nije bilo nimalo lako.Znatiželjni školarci iz Beograda, ali i ostalih delova Srbije, na njihovim štandovima u „Apoteci“ i „Bolnici za medvediće“ smenjivali su se neprestano.

U zakazano vreme u njihove improvizovane ordinacije došli su naši gosti, đaci beogradskih osmoletki: „Filip Kljajić Fića“, „Stari grad“ i „Svetozar Marković“.

Zaštitna maska protiv virusa, zaštitna kapica, zdravstvena knjižica za plišanog medu kog će lečiti- sve su to osnovci dobili pre ulaska u ordinaciju.

A tamo- pregled grla, rendgensko snimanje preloma medine ruke i noge, uvijanje u zavoj povređenog čela, merenje temperature i što je najvažnije, mnoštvo zdravstvenih saveta za najmlađe.

Kada nekog boli grlo, prvo uzimamo štapić da vidimo da li je crveno i tek onda mu dajemo lek kako bi mu bilo bolje. Ja sam nešto slično već radila. Kada se razboli neko od mojih ukućana osim što im dajem lek, pravim im društvo da im brže prođe vreme dok su u krevetu- pohvalila se, posle završetka druženja sa studentima, Vanja Jovanović, drugak OŠ „Stari grad“.

Ova devojčica je otkrila da vodi računa i o svom zdravlju, kao i da se bavi odbojkom koja je po njenom mišljenju dobra za formu i pravilan razvoj. I njenoj vršnjakinji iz škole, Angeliji Đurđević, je sport veoma važan, i to toliko da osim odbojke trenira i košarku.

Ta dva sporta su dobra za visinu, a i baš mi se sviđaju. Osim toga, redovno jedem i jabuke, banane i trešnje, a to su nam i studenti preporučili. Rekli su nam da izbegavamo nezdravu hranu i da uvek pomažem drugima kada se razbole- navela je Angelija.

Marija Bukarski, trećak iz OŠ „Svetozar Marković“, dodala je da i ona zna šta je važno kada se neko razboli.

Mirovanje i topli napici su jedan od najboljih načina za brz oporavak. Mog medu je bolelo grlo pa sam mu dala beli slez. Kuvaću mu čaj, a davaću mu i vitamine kako bih ga izlečila. Lekari su mi rekli da mu s vremena na vreme merim i temperaturu- kazala je Marija, koja dobru formu održava na treninzima jahanja.

Kada seku boli stomak ja joj skuvam supu. Ja ne treniram ništa, ali mislim da je bavljenje sportom veoma zdravo i da je zdrava ishrana bitna za naše zdravlje- nadovezao se Strahinja Ivašković, četvrtak iz iste škole.

Supa, čaj i zdrava hrana puna vitamina recept su za brz oporavak bolesnika, mišljenje je Strahinjinog školskog druga i vršnjaka Dušana Zeca.

Lekari su mi rekli da ako mog medu zaboli stomak, ne bi trebalo da jede i pije ništa hladno- pohvalio se novim znanjem i Dušan, koji trenira fudbal i koji smatra da bi sva deca trebalo da se bave nekim sportom.

Sličnog stava je i Maša Stefanović, trećak iz „Svetozarca“.

Ja treniram plivanje i trudim se da se hranim zdravo. Svako jutro iscedim sebi sok od citrusa i ne stavljam šećer, jer tada gubi sve vitamine- mudro je posavetovala drugare Maša koja je od studenata medicine naučila kako se povređenom previjaju ruka i noga.

Dobar savet za ostale osnovce imao je i Ivan Polić, desetogodišnjak iz „Starog grada“.

Ležem u devet uveče i ustajem u šest i petnaest svakog jutra. Navikao sam tako još od vrtića i to mi nije nikakav problem. Skoro svako jutro i doručkujem. Ne bavim se trenutno sportom, ali trenirao sam fudbal i košarku. Fudbal da bih bio najbolji u kraju, a košarku kako bih bio visok- iskren je bio Ivan, na čiju priču se nadovezao i školski drug Andrija Vlatković.

Da bih bio zdrav i ja redovno spavam, a i redovno perem ruke i zube jer je i to važno za dobro zdravlje- naglasio je Andrija sa kojim se saglasio i drugar Aleksandar Komina. Ovi pametni i dovitljivi osnovci, iako znaju da su voće i povrće najzdravija hrana, dosetili su se još jedne namirnice koja nije toliko zdrava, ali pomaže koncentraciji.

Trudim se da se hranim zdravo. Ali ponekad i malo čokolade ne može da nam škodi- uz osmeh je ukazala Sofija Tešić, četvrtak „Svetozarca“, koja je, kao i ostali naši gosti, osim u druženju sa studentima, uživala i u pravljenju lutkica i u zabavnim programima na bini.

Aleksić-A. Jovanović, Politika za decu


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *