„Da li je ples sport? Na pitanje studenta Medicinskog fakulteta, Nikole Bačujkova, koji je vodio program namenjen dečacima i devojčicama iz drugog jedan beogradske OŠ „Jovan Cvijić“ na Festivalu zdravlja, odjeknulo je gromoglasno: ne! Dečaci su uzvikivali da je „taj ples samo za devojčice“, a one su uglavnom ćutale. Onda je Nikola razbio predrasudu mališana- zajedno sa njima odigrao je dva-tri plesa uz veoma žive zvuke melodija i pokazao im sve čari ove vrste sporta. Usledilo je propitivanje: šta najviše vole da jedu? „Sladoled, pomfrit, hamburger“, uzvikivali su klinci.

  • A prase sa čokoladom?
  • To se ne jede-povikali su mališani.

Zatim je Nikola nastavio da ispituje: koliko drugaka posle jela sedne za kompijuter ili pred televizor. I ruke su poletele u vazduh. Bilo ih je mnogo više od onih koji su podizali na pitanje: ko posle ručka odlazi u šetnju? I dok su se ređala pitanja i pokazivanje sportskih veština osnovci su menjali stav prema sportu.

  • Ovde sam naučio da je sport važan, jer ako se bavimo njime postajemo jaki – objasnio nam je Marko Plavljanić (8), tvrdeći da će već istog dana moliti roditelje da ga upišu na fudbal.

Šutiranjem lopte po travi i davanjem golova fascinirana je i njegova drugarica iz odeljenja Vida Despot (7). Iako joj se i ples mnogo dopao, ipak više želi da zaigra u nekom fudbalskom timu.

  • Sportom treba da se bave sva deca jer je on veoma važan za očuvanje zdravlja – rekla nam je Vida.

Sofija Vitas (8) od Nikole je naučila da nije dovoljno samo trenirati, već da pre treninga mora i da se jede kako bismo imali snagu za fizičku aktivnost.

  • Naravno, ne treba da jedemo prasetinu, već nešto lakše, na primer grašak, koji ja mnogo volim – kaže Sofija.

Njena drugarica Anđela Petrović (7) već je stekla prva iskustva u bavljenju sportom- trenirala je gimnastiku, a uskoro će ponovo da se okrene nekoj od sportskih veština.

  • Sport je jako bitan za naše telo, daje nam snagu i pokretljivost – objašnjava Anđela.

Njen drugar Miloš Anastasovski kaže da je uživao na Nikolinoj radionici i da je na njoj naučio da je sport zdrav. Ipak, rešio je da umesto plesa izabere fudbal i da jednog dana postane poznato fudbaler.

Sad znam da je jako važno da, čim ustanem ujutru, operem zube i umijem se, a onda da doručkujem parče hleba sa džemom jer nam to daje snagu za ceo dan. Ne smemo da se prejedemo jer onda ćemo u školi zaspati na času. I važno je da ručamo. A da bismo bili zdravi moramo na sport – objašnjava Katarina Flajs.

Njen školski drug Milan Vojnović uveliko trenira fudbal u OFK Beogradu i kaže da je tamo mnogo lepo. Nina Obradović je takođe mali sportista – trenira odbojku i ističe da se super oseća kada završi trening – puna je snage. Sport je lep i zbog druženja, naglašava ona.

Sviđa mi se sport. Ovde smo naučili neku igru, ali i zašto je ples dobar. Odneli smo igračke u bolnicu i tamo su nam pokazali kako se leče – objašnjava Nikola Jović.

J.S.T.-D.I., Dnevni list: „Politika“, 02.10.2014.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *