Drage kolege

Srđan Marinković je kao IPPNW Serbian National Student Representative na evropskoj konferenciji održanoj u Berlinu, u maju 2012. godine prihvatio predlog nemačke studentske IPPNW grupe da SUMC bude organizator 23. Evropske studentske konferencije. Sa organizovanjem ove, za SUMC vrlo značajne, manifestacije se počelo u decembru 2012. Sačinjen je organizacioni odbor koji su činili: Dragan Veljković (ULLA – IPPNW filijala za Srbiju), Jasminka Adžić, Vanja Vukša, Antonije Veličković i Srđan Marinković. Na prvom sastanku je postignut dogovor u vezi glavne teme konferencije (Mediji u službi aktivizma) i podela organizacionih uloga.

U januaru 2013. godine je napravljena preliminarna agenda konferencije i pristupilo se kontaktiranju predavača.

U februaru 2013. godine su dodate nove teme za konferenciju i kontaktirana je većina predavača. Pristupilo se traženju hotela/hostela koji bi ispunio sve potrebne zahteve za predstojeću konferenciju u smislu smeštaja i ishrane učesnika, prostora za predavanja, radionice i neformalno druženje. Uzet je u obzir vrlo ograničen budžet. Doneta je odluka da se konferencija održi u hotelu „Bristol“. Napravljena Facebook strana konferencije, kao i zvanični sajt konferencije. Doneta odluka da kotizacija za učesnike iz inostranstva bude u iznosu od 100 evra, za domaće učesnike u iznosu od 1800 dinara, kao po jedno besplatno učešće studenata medicine iz Niša, Kragujevca, Novog sada, VMA i Kosovske Mitrovice, sa ciljem širenja mreže i ideje IPPNW-a među studentima u Srbiji. Počela prijava učesnika.

U martu 2013. godine je dogovoren termin radionice/predavanja sa svim predavačima i potpisan ugovor sa Ministarstvom odbrane, pod čijom je upravom hotel „Bristol“. Od nemačke i švedske IPPNW filijale obezbeđena finansijska sredstva u vrednosti od 2000 evra. Obezbeđeno sponzorstvo kompanije „KMN“ u vidu keteringa za nacionalno veče u okviru konferencije. Obezbeđeno sponzorstvo Turističke organizacije Srbije i kompanije „Hemofarm“ u vidu poklon paketa za učesnike konferencije. Svim učesnicim je obezbeđen smeštaj u hotelu „Bristol“, kao i tri obroka u hotelskom restoranu.

  1. aprila je počela registracija učesnika u pre podnevnim satima. Uveče je održana projekcija dokumntarnog filma Borisa Malagurskog „Težina lanaca“. Nakon toga se diskutovalo o filmu i viđenju uloge medija u građanskom ratu na području bivše Jugoslavije.
  2. aprila je zvanično otvorena konferencija i počeo je program konferencije. Prvo su predstavljeni projekti srpske, nemačke i švedske studentske mreže. Održana su predavanja „Javnost i mediji“ (Sunčica Mitić) i „Humanitarna uloga medija“ (Veran Matić). Održane su radionice „Propagiranje i lobiranje“ (Sunčica Mitić) i „Aktivizam putem socijalnih mreža“ (Miloš Đajić). U večernjim satima je za učesnike organizovana tura za upoznavanje Beograda, tramvajska tura kroz Beograd (sat vremena voženje kroz širi centar grada u zakupljenom tramvaju) i izlazak u noćni provod.
  3. aprila su održana predavanja „Dobitni uslovi debate: kako komunikacione tehnike mogu da se koriste za promenu diskursa“ (Danijela Varano – ICAN campaign), “Upotreba osiromašenog uranijuma u bombardovanju Jugoslavije 1999.“ (Snežana Pavlović) i „Trgovina ljudima (Jelena Anđelić, Snežana Elez, Marta Ašanin, Sava Veselinović). Nakon toga su održane radionice „Trgovina ljudima – prepoznavanje rizika“ (Snežana Elez, Marta Ašanin, Sava Veselinović), „Zdravstveni efekti osiromašenog uranijuma“ (dr Branka Đurović) i „Upotreba osiromašenog uranijuma u vojne svrhe“ (dr Milan Orlić). Na kraju je održano predavanje prof. dr Slobodana Savića „Odgovornost lekara između socijalne kritike, profesionalizma i etike“. U večernjim satima je organizovano „Nacionalno veče“ sa bogatim programom i druženjem među učesnicima.
  4. aprila je održana Plenarna sesija i odjava učesnika.

Ovo je bio vrlo uspešan projekat SUMC-a, koji je otvorio mnoge mogućnosti članovima organizacije koji žele u budućnosti da se angažuju u radu na programu IPNNW.

Gostovanje Akud Jarac IPPWN deo 1/2

Gostovanje Akud Jarac IPPWN deo 2/2

Categories: IPPNW

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *